Történetünk

A kiszombori kukorica-útvesztő története

2004, a kísérlet
Két barát amerikai ötlet alapján elhatározza, hogy valóra váltja azt, ami a nyugati világ “őrültebb”felén működik.
Kis befektetéssel, nagy adag humorral jó szórakozást lehet nyújtani sok ember részére, és hát saját maguk számára is.
Az első helyszín Ferencszállás közelében az úgynevezett kukutyini határban, saját birtokon volt, ezen hoztuk létre az útvesztőt, amelyben még nem volt figura.
Az első év mérsékelt sikere ellenére nem adtuk fel, már csak azért sem, mert Ferencszállás polgármestere, gazdái és lakói, igaz, hogy megmosolyogva bennünket, de segítettek mindenben.  Ha ez a segítség nincs, talán az első évek után befejeztük volna.
A következő három évben a falu közelében alakítottuk útvesztőinket. 2006-ban elkészült az első figurális útvesztőnk, a csodaszarvast mintázva. Megkockáztatom, hogy az ország és talán Európa legnagyobb útvesztője volt!
2007, a vízválasztó
Ebben az évben boszorkányt rejtett az útvesztőnk. A siker kis jelei már mutatkoztak, s talán üzletnek sem lett volna utolsó, de be kellett látnunk, hogy munka mellett már nem tudjuk tovább vinni a vállalkozást! A következő évben rendeztük meg az útvesztőt, bár továbbra is foglalkoztatott bennünket. Azt lett az elképzelésünk, hogy keresünk egy egyesületet, alapítványt vagy önkormányzatot, akik talán fantáziát látnak benne, és továbbviszik az útvesztő működtetését.

2009valami elkezdődött

2008 őszén megkerestük a kiszombori Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör egyesületet, és felajánlottuk, hogy általunk minden segítséget megadva, próbálják meg, és működtessék az útvesztőt. A kör tagjai vállalva a kockázatot, úgy döntöttek, hogy belevágnak, és 2009 nyarán már az ő szervezésükben indult el a program. A terv az volt, hogy a figurák Kiszombor és környékének  megismerését szolgálják.
2009, a bölény éve volt, mely felfedezhető Kiszombor címerében.
2010, a griff éve, mely a közeli városban, Nagyszentmiklóson megtalált aranykincs egyik csodaszép motívuma.
2011, a Ford T-modell éve, mely a másik közeli város, Makó híres szülöttjének, Galamb Józsefnek állított emléket.
2012, a Rotunda éve, mely Kiszombor kiemelkedően híres műemléke.

2013, a Garabonciás éve, a környéki mondák nyomán.

Az útvesztő népszerűsége évről évre nő, és ez számunkra is nagy öröm. S nem mellékesen  a község lakóit is megérintette, mert egyre többen segítenek vagy részt vállalnak a szervezésben.
Két nagyon fontos eredménye lett a kukorica-útvesztő fesztiválnak. Kiszombort megismerteti a nagyvilággal, valamint az itt élőket olyan közösséggé kovácsolta, amelyre példa talán még nem volt a nagyközség életében.

2014, Honvéd Emlékév, az I. világháború centenáriuma okán.

2015, A Tornyos kastély éve.

2016. A retró éve

2017. A Rónayak éve

2018. Az útvesztő éve - Jubileumi év